Meteen naar de inhoud

Zelftwijfel en het effect op je relatie

Van jongs af aan heb ik mij bij mijn keuzes gericht op anderen. Door een aantal gebeurtenissen in mijn jeugd heb ik besloten dat ik niet wist wat goed voor me was en dat anderen dit voor mij moesten beslissen. Ik was heel onzeker over het maken van keuzes en vooral twijfelde ik aan mezelf als persoon. Was ik wel goed genoeg? Mocht ik er wel zijn? Deed ik het wel goed?

Omdat ik als jong meisje me al richtte op mijn omgeving om goedkeuring te krijgen en me de weg te wijzen hoe ik moest leven, raakte ik al vroeg de voeling met mijzelf kwijt.

Je kunt je voorstellen dat dat mijn onzekerheid en zelftwijfel alleen maar vergrootte. Het leven voelde angstig en ik voelde me kwetsbaar en eenzaam.

Gevoelig voor kritiek

In mijn relatie werd dit nog versterkt. Ik was heel gevoelig voor kritiek. Als ik iets niet goed had gedaan volgens mijn partner, trok ik me meteen terug en liet het verder aan hem over. Ik polste altijd op een subtiele manier wat zijn gedachten waren over bepaalde onderwerpen en koos er dan voor om ook zo te denken.

De onderliggende gedachte was: 
‘Als ik me confirmeer dan doe ik het goed en dan word ik geaccepteerd.’ Niet dat ik me daarvan bewust was destijds, dat begreep ik pas later, toen ik zelfonderzoek ging doen.

Erkenning zoeken

Deze zelftwijfel had dus grote gevolgen voor mijn relatie(s).
Ik zocht voortdurend erkenning bij mijn partner en had het nodig dat hij vaak zei dat ik het goed deed en dat hij van me hield. Als dat niet vaak genoeg gebeurde ging ik twijfelen aan mezelf en was ik bang dat ik iets verkeerd had gedaan of dat hij niet mer van me hield.

Als mijn partner somber leek of geïrriteerd, dacht ik meteen dat het door mij kwam en ging ik extra lief doen.
Ik vroeg niet wat er aan de hand was, want ik was bang dat hij zou bevestigen dat het door mij kwam. 

In feite liep ik constant op mijn tenen om te bewijzen dat ik goed genoeg kon zijn. Mijn zelftwijfel kostte me dan ook veel stress, angst en oververmoeidheid. 

Uitingen van zelftwijfel

Zelftwijfel uit zich niet altijd op die manier. Het kan zich ook uiten doordat je wel aan iets begint, maar het nooit afmaakt omdat je gelooft dat je het toch niet kan.

Zelftwijfel heeft wel altijd te maken met een negatief zelfbeeld. Het heeft vaak te maken met de angst iets niet te kunnen. Daarop kun je reageren met dan ook maar niets aan te pakken of door juist extreem perfectionistisch te worden om je denkbeeldige onvermogen te compenseren. De onzekerheid over jouw kunnen zorgt voor je zelftwijfel.

Hoe kun je zelftwijfel herkennen in je relatie?

Er zijn een aantal gedragingen in je relatie die op zelftwijfel kunnen wijzen.

  • Je laat de mening van je partner bepalen of je iets goed doet
  • Je denkt vaak na over wat je partner van jou denkt
  • Fouten maken wil je koste wat kost voorkomen. Je moet alles perfect doen.
  • Je vergelijkt jezelf altijd met anderen. Anderen lijken altijd beter en dat maakt je onzeker in je relatie. De angst dat je partner een betere partner vindt is groot.
  • Je kunt geen kritiek of teleurstelling verdragen. Het is te pijnlijk omdat het je negatieve zelfbeeld bevestigt. Om dit te voorkomen ga je nog meer je best doen.
  • Je past je voortdurend aan om maar goedkeuring te krijgen.
  • Jezelf wegcijferen of juist overcompenseren zorgt voor veel stress in je relatie. Je voelt je vaak niet meer vrij om jezelf te zijn, als je nog weet wie je zelf bent.

Oorzaken van zelftwijfel

Zelftwijfel ontstaat vaak al in je jeugd, maar kan ook in je relatie zelf ontstaan door een dominante of narcistische partner. 
Het kan veroorzaakt worden door de volgende houdingen die je in je jeugd of in je relatie hebt aangenomen:

  • Je wilt iets wat niet bij je past
  • Je wilt aan een verwachting voldoen die je partner van je heeft of die je van jezelf hebt.
  • Je wilt je partner niet teleurstellen omdat je denkt dat die een hoge verwachting van je heeft. Dit leidt vaak tot teveel stress, uitputting en burn-out.
  • Je hebt een ideaalbeeld in je hoofd waaraan je moet voldoen. Alleen zo krijg je waardering. Dit ideaalbeeld is ver verwijderd van de realiteit.
  • Je kent jezelf niet goed, je overschat of onderschat je eigen kunnen of verwachtingen.
  • Je denkt constant na, overweegt alles 20 keer. Vaak heb je negatieve of depressieve gedachten. Je leeft niet meer op intuïtie.

Hoe kun je deze zelftwijfel doorbreken?

Daarvoor is het nodig dat je steviger in je schoenen leert staan. Zelfkennis is daarbij cruciaal. Je mag weer gaan ontdekken wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Dit gaat vaak stap voor stap omdat je jezelf behoorlijk kwijt kunt zijn. Door bijvoorbeeld nieuwe activiteiten te ondernemen zonder je partner kun je zelf gaan ervaren wat bij je past en wat je leuk vindt. En durf fouten te maken. Het hoeft niet perfect.

Wees liefdevol voor jezelf en geef jezelf niet op je kop als iets niet meteen goed gaat of als je kritiek krijgt. Leer jezelf te accepteren precies zoals je bent. Je bent okay. 

Ook kun je eens gaan opletten in welke situaties in je relatie je onzeker wordt. Wat veroorzaakt die onzekerheid? Herken je dit van vroeger? Klopt eventuele kritiek wel of is jouw manier evengoed als die van je partner, alleen anders?

Doe geen dingen tegen je wil omdat je partner wil dat je iets doet. Door bij je gevoel te blijven, leer je weer wat bij je past en wat niet. Je partner heeft niet altijd gelijk, jouw gevoel dat je iets niet wilt, wel. Iets tegen je gevoel in doen door op jezelf in te praten verhoogt je onzekerheid en zelftwijfel.

Laat je focus op wat je allemaal fout doet los en richt je op wat je wel goed doet. Dat is vast meer dan je nu wellicht denkt.

En als laatste, wees eerlijk over je onzekerheid en je negatieve zelfbeeld. Je zult dan merken dat er meer begrip is dan je wellicht denkt. En dat kan je helpen om die zelftwijfel stap voor stap te overwinnen. Is dat begrip er helemaal niet, dan moet je je afvragen of dit wel de juiste partner voor je is.

Neem kleine stapjes zodat je jezelf niet weer teleurstelt. Elke stap is er een en zo kun je geleidelijk aan meer zelfvertrouwen en zekerheid opbouwen. Neem kleine stapjes zodat je jezelf ziet weer teleurstelt.

Vind je het lastig om dit allemaal alleen te doen vraag dan om hulp. Een steuntje in de rug kan zoveel betekenen.

Wil je een verkenningsgesprek om te kijken hoe ik je hierbij kan helpen en of je je veilig voelt bij mij, dan kun je daar op de contactpagina een afspraak voor maken.