Wanneer je heel bang bent dat je partner je gaat verlaten ook al zijn er helemaal geen tekenen dat dat staat te gebeuren spreek je van verlatingsangst in je relatie. Een van de kenmerken is dat je je heel erg gaat aanpassen aan je partner en vaak ook je partner gaat claimen en controleren. Verlatingsangst kan verstrekkende gevolgen hebben voor je relatie en er uiteindelijk zelfs de oorzaak van zijn dat de relatie geen stand houdt.
Wat is de relatie tussen verlatingsangst, codependentie en relatieverslaving?
Wanneer je verlatingsangst hebt, heb je vaak ook last van codependent gedrag. Om ervoor te zorgen dat je partner bij je blijft, ga je je aanpassen en pleasen zodat je in de smaak blijft vallen. Je maakt je hiermee afhankelijk van je partner. Codependentie in combinatie met verlatingsangst kan weer leiden tot relatieverslaving. Bij hevige verlatingsangst of angst om alleen te zijn, zul je het heel moeilijk vinden om je partner los te laten. De angst zorgt ervoor dat de pijn van het alleen zijn eerder groter wordt naarmate je langer uit elkaar bent dan kleiner. Dat maakt dat je elke mogelijkheid aangrijpt om weer bij elkaar te komen, ongeacht de pijn die je relatie je ook oplevert.
Wanneer je relatieverslaafd bent, blijf je bij je partner of accepteer je een knipperlichtrelatie, ondanks dat de relatie je meer pijn en verdriet bezorgt dan geluk en vreugde.
Hoe ontstaat verlatingsangst?
Verlatingsangst ontstaat vaak vroeg in de jeugd doordat je onveilig gehecht bent aan je ouder(s) of verzorger(s). Wanneer je ouder(s) je niet die emotionele veiligheid hebben kunnen bieden die je als kind nodig had, spreek je van onveilige hechting. Het kan zijn dat je niet de aandacht, ondersteuning en bevestiging hebt gekregen die je nodig had.
Ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een van beide ouders, een ziekenhuisopname, een scheiding, gepest zijn, buitengesloten zijn kunnen zo’n angst, onzekerheid en paniek hebben veroorzaakt dat je onbewuste brein op situaties die daarop lijken automatisch reageert met diezelfde angst, paniek en onzekerheid.
Verlatingsangst uit zich in angst voor alleen zijn, angst voor controleverlies en angst voor afwijzing.
Waaraan herken je verlatingsangst in je relatie?
Het algemene kenmerk van verlatingsangst is dat je een extreme angst voor alleen zijn hebt ontwikkeld. Dit wordt ook wel separatieangst genoemd. In uiterste gevallen vind je het al spannend om alleen naar school of naar het werk te gaan.
In je relaties kan verlatingsangst je flink parten spelen. Je kunt verlatingsangst herkennen aan bepaalde gedragingen ten opzichte van je partner:
- Je zoekt voortdurend naar bevestiging en erkenning van je partner. Als je die niet krijgt word je onzeker en ga je twijfelen of je partner nog wel van je houdt.
- Als je een nieuwe partner vindt, maak je al heel snel plannen voor een toekomst samen, ook al ken je elkaar nog maar net. Vaak gaat dat voor je partner veel te snel en schrikt dat af.
- Je wilt het liefst 24/7 bij elkaar zijn en vindt het moeilijk als je partner iets met zijn vrienden of alleen wil ondernemen. Je beperkt hiermee je partner in zijn vrijheid.
- Je bent constant op je hoede voor signalen die erop zouden kunnen wijzen dat je partner bij je weg wil.
- Als je partner er niet is, voel je een sterk gemis en ben je in je gedachten veel met de relatie bezig en met wat hij mogelijk aan het doen is.
- Je piekert vaak over je relatie en bent bang het niet goed te doen. Je bent bang om te falen en hebt weinig zelfvertrouwen. Je hebt de neiging om te pleasen.
- Je hebt een sterke behoefte je partner te controleren. Je belt of appt je partner regelmatig gedurende de dag om bevestiging te krijgen of zijn gangen na te gaan.
- Je bent jaloers als je partner aandacht heeft voor personen van het andere geslacht, daarmee een gesprek aanknoopt of alleen al kijkt. Dit kan je partner als beperkend en een gebrek aan ver trouwen ervaren.
- Je vindt het akelig om geen partner te hebben en gaat zo snel mogelijk weer daten als een relatie is verbroken.
Kun je afkomen van verlatingsangst?
Verlatingsangst is zeker te herstellen. Het is daarvoor nodig dat je kijkt naar de oorzaken in jouw specifieke situatie. Het is belangrijk te beseffen dat je gedrag niet wordt veroorzaakt door je huidige situatie. Die is alleen maar een trigger die oude pijn aanraakt. Wanneer je herkent waardoor die angst is ontstaan, kun je de gedragspatronen die je nu nog hebt die daarmee te maken hebben gaan herkennen en gaan loslaten.
Hiertoe is het nodig de angst werkelijk te gaan voelen en er niet langer voor weg te lopen. Wanneer je weet welke patronen jij hebt meegenomen uit je jeugd in je relatie kun je die doelbewust gaan veranderen. Je overtuigingen over jezelf die je patronen in stand houden mag je gaan veranderen en meer innerlijke zekerheid en zelfvertrouwen gaan opbouwen.
Wees ook eerlijk en open naar je partner over je angst en vraag hulp.
Dit is niet een proces dat overnight geregeld is. Het kost tijd, aandacht, moed en doorzettingsvermogen. De andere kant is dat het je op alle vlakken gaat opleveren en je relatie met jezelf, je partner en anderen absoluut veel prettiger, ontspannener en gezonder zal maken.
Zou je hier graag hulp bij willen en willen weten hoe ik je daarbij kan helpen, maak dan een afspraak voor een verkenningsgesprek waarin we samen jouw situatie bekijken.