Meteen naar de inhoud

Voelen is cruciaal voor het herstel van liefdespijn

Als je codependent bent of relatieverslaafd, bindingsangst of verlatingsangst hebt, is voelen vaak een ondergeschoven kindje. Je hebt geen tot weinig contact met je gevoelens en hebt geen idee wat ze je te zeggen hebben, laat staan dat je ernaar luistert. 

Nu kun je tegenwerpen dat je wel degelijk gevoelens hebt en dat je emoties alle kanten opgaan. Je voelt dus wel degelijk! Echter, emoties zijn niet hetzelfde als gevoelens.

Het verschil tussen emoties en gevoelens
Emoties ontstaan door gedachten. 
Angstige gedachten zijn geen gevoel, de brok in je keel wel.
Boze gedachten zijn geen gevoel, de steen in je maag wel.
Verdrietige gedachten zijn geen gevoel, de ijlheid in je buik wel.

Gevoelens, sensaties in je lichaam, geven je signalen over hoe het met je is en wat je nodig hebt. 
Ze zijn een indicator. 

Hoe komt het dat je niet goed kunt voelen?
De oorzaak van het steeds in pijnlijke relaties terecht komen ligt vaak in je jeugd. Als jij in de eerste zeven jaar van je leven of zelfs al in de baarmoeder emotioneel tekort bent gekomen, er geen goede hechting met je moeder heeft plaatsgevonden, of anderszins er niet in je behoeften is voorzien, dan ga je manieren zoeken om die behoeften toch vervuld te krijgen of om manieren te vinden die de pijn van het gemis verzachten of maskeren. 

Een van die manieren is stoppen met voelen, want dat voelen doet pijn en is naar. In de plaats daarvan ga je manieren vinden om niet meer te hoeven voelen zoals bijvoorbeeld rebels worden (vechten), in jezelf keren(vluchten), stoppen met luisteren (bevriezen)of je aanpassen (pleasen). Je distantieert je als het ware van je lichaam.

Jeugdtrauma
Een andere reden waarom je niet goed kunt voelen kan er ook mee te maken hebben dat je zenuwstelsel niet goed is ontwikkeld. 90% van onze hersenen groeien in de eerste 5 jaar. Als je in die periode veel stress hebt ervaren door eerder genoemde problemen, kan het zijn dat je ontwikkelingstrauma hebt opgelopen en dat je zenuwstelsel niet naar behoren functioneert.

Dit kan tot gevolg hebben dat je voortdurend in de overlevingsstand staat en alert bent en niet kunt ontspannen. Bij stress schiet je systeem direct in de bevriezing en moet je een beroep doen op je overlevingsstrategieën. Dit gebeurt automatisch. Voelen is dan vrijwel onmogelijk geworden.

Gevolgen voor je relatie
Voor je relatie en ook op veel andere vlakken, kan dit vergaande gevolgen hebben. Als het lichaam onveiligheid signaleert, schiet het meteen in de bevriesstand. Dat kan het extra lastig maken om reactiepatronen te veranderen omdat je in de bevriesstand niet voelt wat er in je lijf gebeurt. Je reageert op de automatische piloot. 

Kennis is niet voldoende
Kennis hebben van patronen en wat er aan de hand is, blijkt vaak niet genoeg om je ook anders te kunnen gaan gedragen. Het is eerst nodig om weer te leren voelen en je fysieke sensaties te leren herkennen.

Hoe voelt boosheid in jouw lijf? Waar voel je dat?
Hoe voelt verdriet? Waar in je lichaam voel je dat?
Waar zit angst? Welke sensatie geeft angst je?

Dit is voor iedereen persoonlijk en een ontdekkingsreis om te achterhalen hoe dat bij jou is. 

Je zenuwstelsel resetten
Ook kan het nodig zijn dat je zenuwstelsel gereset moet worden zodat je niet meer zo snel in die bevriesstand schiet en je beter in staat bent om rustig te responderen in lastige situaties of bij pijnlijke woorden van je partner in plaats van automatisch te reageren vanuit je oude overlevingspatroon.

Tijd nemen
Dit is geen proces dat morgen klaar is. Dit kost tijd omdat het niet iets is wat kunt jij leren, maar wat je lichaam moet leren. Daar moet je dus geduld mee hebben en rustig aan werken zonder haast. Maar het zal je wel heel veel opleveren.

Gevoelens toelaten
Ook als er geen sprake is van ontwikkelingstrauma, is het weer leren voelen cruciaal. Door niet meer weg te lopen voor wat je fysiek ervaart maar daarbij te durven zijn, ook als het naar en pijnlijk voelt, geef je erkenning aan die gevoelens die je als kind hebt onderdrukt. Jouw innerlijke kind kan daardoor helen en als jij liefdevol en met aandacht bij deze sensaties kan zijn zonder oordeel, geef je jezelf wat je als kind niet hebt gehad. Voor je herstel is dat onontbeerlijk.

Leren voelen is dus een belangrijk onderdeel van het proces om van steeds weer moeizame en pijnlijke relaties nu eindelijk die fijne relatie te kunnen gaan realiseren waarin jij je veilig, gewaardeerd en geliefd voelt.

Het begint bij die liefde en zorg voor jezelf en wel gaan toelaten wat je altijd hebt weggestopt.

Wil je hier hulp bij? In mijn 6-maanden programma wordt hieraan uitgebreid aandacht besteed. Heb je een vraag hierover of wil je graag een gratis vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden en wat bij jou past klik dan hier.