Kun jij je grenzen voelen?
Voel jij wanneer je partner daar overheen gaat?
Durf jij je grenzen eerlijk aan je partner aan te geven?
Ook als je weet dat die teleurgesteld zal zijn? Of boos?
Ik kon dat vroeger niet. Ik voelde wel vaag dat er iets voor mij niet klopte, maar dan nog zei ik geen nee. Mijn behoefte aan harmonie en vooral GEEN ruzie of onenigheid waren groter. Op een gegeven moment wist ik niet eens meer wat mijn grenzen waren laat staan dat ik ze kon voelen en richtte ik me totaal op mijn partners en anderen om te bepalen wat juist en niet juist was.
Geleefd worden
Dit zorgde ervoor dat ik niet mijn leven leidde maar dat van mijn partners. En ik voelde me steeds leger en ontevredener van binnen want dit was niet wat mijn ziel hier wilde komen doen. Ik begreep dat signaal echter niet en ging nog meer mijn best doen te voldoen aan wat iedereen wilde in de hoop dat ik me dan wel goed genoeg zou voelen. Als dat niet lukte had ik het idee dat ik faalde.
Ik voelde me steeds meer geleefd worden, vooral in mijn relaties.
Oorzaak
Herken jij dit gevoel? Dat je alleen maar klaar staat voor anderen en probeert te zijn zoals zij van je verwachten en dat je niet meer precies weet wat voor jou nu belangrijk is? Dit heeft er vaak mee te maken dat je je niet goed genoeg voelt of dat je bang bent om afgewezen te worden. Hoe kun je dat nu overkomen?
Ik geef je een paar tips waarmee je zelf aan de slag kunt.
Tip 1 – Waar liggen jouw grenzen?
Herontdekken waar jouw grenzen liggen is de eerste stap. Zolang je dat niet weet, kun je niet zoveel.
Hoe kom je daar dan achter?
Door te gaan luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Je lichaam weet feilloos wat goed voor je is en wat niet.
De signalen die je lichaam je geeft, door verkramping, een brok in je keel, een draaierig gevoel in je maag, geven je duidelijk aan dat er voor jou iets niet klopt. Leer daarnaar luisteren en ontdek wat het betekent voor jou.
En door te gaan luisteren naar je intuïtie en je Innerlijke Gids Systeem. Als je die fysieke signalen leert begrijpen en erop gaat vertrouwen dan weet je wanneer jouw grenzen worden overschreden en je moet opkomen voor jezelf.
Tip 2. – Neem de tijd om te overdenken
Als je nog niet goed je grenzen kent, is een praktische tip om een pauze in te lassen voor je antwoord geeft. Je zegt niet direct nee, maar vraagt bedenktijd. Er is niets op tegen om te zeggen:”Ik denk er even over na en kom er morgen op terug.” Dit heeft twee voordelen: Je leert jezelf aan om niet direct ja te zeggen én het geeft je tijd om rustig te doorvoelen of het iets is wat je echt wilt doen en of het echt nodig is dat JIJ het doet.
Er is nog een reden waarom het voor de meeste mensen goed is om niet direct te beslissen. Ik heb ontdekt bij Human Design, een nieuw soort astrologie, dat meer dan 50% van de mensen een emotionele autoriteit heeft. Dat betekent dat je sowieso tijd nodig hebt om duidelijkheid te krijgen voordat je ergens over beslist omdat je emoties voortdurend in golven gaan. Samenvattend gezegd: Je kunt beter niet in het moment beslissingen nemen, maar eerst je emoties laten uitrazen en tot rust komen. Dan naar je gevoel luisteren en je beslissing komt dan als vanzelf bovendrijven.
Vind je dit interessant en wil je meer weten? Je kunt hier gratis jouw Human Design Chart aanvragen op basis van je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Ik ga er verder niet dieper op in, want het is niet mijn expertise, maar er is veel over te vinden op internet en je kunt veel over jezelf ontdekken via je chart.
Tip 3. – Communiceer vanuit jezelf
De manier waarop je communiceert met je partner heeft ook veel invloed op diens reactie. Door te communiceren vanuit de ik-vorm en helder en rustig aan te geven waarom je iets wel of niet wilt, hou je het bij jezelf en hoeft de ander zich niet aangevallen of beschuldigd te voelen. “Ik heb op dit moment al te veel op mijn bord en heb geen tijd om dit er nog bij te doen,” komt heel anders over dan “Kan je dat nu niet eens een keer zelf doen!”
Je laat daarmee ook duidelijk merken waar jouw behoeften liggen en geeft je partner daarmee de kans om daar rekening mee te houden. Als je altijd maar ja en amen zegt, heeft je partner geen idee wat er werkelijk in je omgaat.
Tip 4. – Hoe zou jij reageren?
Wat mij ook heel goed heeft geholpen is mezelf afvragen hoe ik zou reageren als iemand die ik om hulp had gevraagd nee zou zeggen. Meestal zou ik daar begrip voor kunnen opbrengen en het accepteren. Als ik dan eens een keer nee zeg, is de kans groot dat anderen dat ook zullen accepteren. Mijn ervaring is dat wanneer ik duidelijk ben voor mezelf en op een vriendelijke manier zeg dat het me niet uitkomt of dat ik er geen tijd voor heb, mensen inclusief mijn partner dat accepteren. Pas wanneer ik twijfel en onzeker of bang word, voelt de ander dat en zal proberen om me alsnog over te halen.
Tip 5. – Maak afspraken
In de eerste plaats met jezelf. Als jij beslist hebt dat je iets niet (meer) wilt, hou je daar dan aan. Daarmee laat je jezelf weten dat je betrouwbaar bent en dat je jezelf serieus neemt. Het is ook duidelijk voor je partner en anderen als jij je houdt aan je grenzen en niet de ene keer wel en de andere keer niet. Ik heb in het verleden zeker wel aangegeven dat ik bepaalde dingen niet meer wilde, maar gebeurde het toch dan liet ik het gewoon weer gebeuren. Mijn partners wisten dus dat mijn grenzen niets voorstelden en gingen daar stelselmatig overheen.
Als jij je grenzen aangeeft en je partner gaat daar stelselmatig overheen, ga dan in gesprek. Vertel wat het met je doet en vraag waarom de ander dat negeert. Blijft je partner dit toch doen, verbindt dan consequenties aan diens gedrag. Zeker in liefdesrelaties is het heel schadelijk als je dit steeds toelaat omdat het je eigenwaarde en zelfrespect aantast.
Je raakt steeds meer het contact met jezelf kwijt en je gaat je steeds eenzamer en ongelukkiger voelen. Je verbinding met jezelf en je eigenwaarde zijn te belangrijk om dat toe te staan.
Wet van aantrekking
Je grenzen stellen betekent niet dat je nooit meer ja kunt zeggen. Je doet dat echter vanuit een basis van zelfliefde en weten wat wel en niet klopt voor jou. Het gaat erom dat je jezelf en je gevoelens en behoeften serieus neemt. Mijn ervaring is dat als ik daarnaar luister en daar consequent in ben, anderen daar meestal respect voor hebben en veel minder vaak proberen me over te halen. Dit heeft te maken met de Universele Wet van Aantrekking, ofwel je oogst wat je zaait. Als jij respectvol omgaat met jezelf, zul je dat in je ervaringen weerspiegeld gaan zien.
Hulp bij het grenzen voelen en bewaken.
Moeite hebben met het voelen en aangeven van je grenzen, nee zeggen, uitspreken wat je wilt liggen heeft vaak dieperliggende gedragspatronen ten grondslag die zijn terug te voeren op ervaringen in je jeugd. Het is heel behulpzaam om die patronen te leren kennen zodat je meer grip krijgt op je reacties en de oude pijn die eraan ten grondslag ligt kunt helen. In mijn 6-maanden programma ‘Verbeter je relatie, begin met die met jezelf‘ dat bestaat uit lessen waarin je zelf aan de slag kunt en persoonlijke coaching waarin we samen werken aan verandering ga je o.a. die patronen onderzoeken en doorbreken, zodat het makkelijker voor je wordt om je grenzen te gaan voelen en te volgen.