Meteen naar de inhoud

Onveilig gehecht en toch een gezonde relatie? 

Moeizame relaties hebben vaak te maken met een onveilige hechting in de jeugd.

Een moeizame relatie kun je bijvoorbeeld ervaren als:

  • Je al een tijd bij elkaar bent en je je toch nog steeds heel eenzaam voelt. 
  • Jullie beiden van goede wil zijn en toch om de haverklap ruzie hebben
  • Jij voortdurend geeft en de ander alleen neemt
  • Jullie elkaar telkens maar niet lijken te kunnen vinden
  • Je partner gebonden of emotioneel onbereikbaar is
  • Je een knipperlichtrelatie hebt
  • Je niet met je partner kunt praten over wat je echt bezighoudt
  • Jij zelf niet over je emoties kunt/wilt praten en een muur om je heen bouwt en daardoor geen echte verbinding ervaart

Dit kan allemaal te maken hebben met een onveilige hechting in je jeugd.

Wat bedoel je met hechting?

Al voordat je geboren wordt bouw je een band op met je moeder. Na de geboorte gaat dit proces door. Dit noem je hechting. In dit proces kan er van alles misgaan.  Wanneer alles goed gaat spreken we van een veilige hechtingsstijl. Als je veilig gehecht bent heb je meer kans op gelukkige, duurzame relaties dan wanneer je onveilig gehecht bent.

Wat is er nodig om je veilig te kunnen hechten?

Om je veilig te kunnen hechten is het nodig dat je ouder of opvoeder jou erkent in je gevoelens, je intenties en je behoeften. Ze zijn invoelend, denken met je mee en zijn makkelijk te benaderen.

Als je in zo’n omgeving opgroeit leer je: 

  • Veerkracht, zelfvertrouwen, het gevoel ertoe te doen opbouwen 
  • Dat je op je ouder kunt vertrouwen, waardoor je ook anderen durft vertrouwen
  • Je emoties te tonen en daarmee om te kunnen gaan
  • Op een creatieve manier oplossingen voor problemen te vinden 
  • De vaardigheid, door het voorbeeld van je ouders, verbanden te leggen tussen jouw gedrag en het effect ervan

Hoe ontstaat onveilige hechting?

Er zijn heel veel oorzaken waardoor er in die hechting iets kan misgaan. Grofweg kun je 3 soorten onveilige hechting onderscheiden.

Angstig obsessief gehecht

Dit kan ontstaan als je ouder(s) relatief vaak afwijzend, afstandelijk of weinig invoelend waren. Daardoor heb je vaak geen vertrouwen in jezelf en anderen. Je verlangt enorm naar liefde, maar hebt het gevoel dat niet waard te zijn.

Angstig vermijdend gehecht

Je ouders lieten je vaak alleen en waren onvoorspelbaar in hun gedrag. Daardoor ben je nu bang om verlaten te worden en klamp je je vast aan partners en vrienden. Je bent snel jaloers. Je vindt het moeilijk om er echt te zijn voor je partner omdat je zelf heel veel bevestiging nodig hebt.

Vermijdend gehecht

Je ouders hebben je niet geleerd je gevoelens te uiten of reageerden daar afwijzend op. Daardoor heb je een muur om je heen gebouwd van schijn onafhankelijkheid. Je denkt niemand nodig te hebben, maar verlangt vanbinnen naar intiem en echt contact.

Tegengestelden trekken elkaar aan

Wanneer je onveilig bent gehecht trek je vaak een partner aan die het tegenovergestelde patroon heeft. In jou is namelijk nog steeds dat kleine (innerlijke)kind aanwezig dat zoekt naar het vertrouwde, waar het mee heeft leren omgaan. Je kiest dus vaak een partner die reageert zoals je ouders. Daarmee hou je de overtuigingen die je over jezelf hebt in stand, want die worden keer op keer bevestigd.Wil dat zeggen dat het dan onmogelijk is om een gezonde relatie te ontwikkelen? Zeker niet! 

Ken je hechtingsstijl

De eerste stap die je kunt zetten richting een gezondere relatie is het onderzoeken wat jouw hechtingsstijl is. Als jij weet vanuit welke drijfveren jouw innerlijke kind reageert op situaties kun je die reacties gaan herkennen en gaan zien wat de gevolgen ervan zijn in je relatie. Nog mooier is het als je dit onderzoek met je partner samen kan doen, want ook die kan onveilig gehecht zijn. Als jullie van elkaar weten hoe jullie innerlijk kind reageert, kan er meer begrip ontstaan en kunnen jullie van elkaar beter begrijpen waar ieder behoefte aan heeft en waarom de ander reageert zoals die doet.

Maar ook als alleen jij dit onderzoek doet is er al veel te winnen omdat je jezelf en je reacties beter gaat begrijpen en daarmee ook objectiever naar situaties met je partner kan gaan kijken. Dat is een eerste stap op weg naar een gezondere relatie vanuit een onveilige hechting. 

Wil je hier dieper naar kijken en dat liever niet alleen doen?  In een gratis verkennend gesprek kan ik met je meekijken wat er voor jou nodig is en hoe ik jou daarbij kan helpenOp de pagina gratis en contact kun je een gesprek plannen.