“Ja maar ik hoor toch liefdevol te zijn en als ik doe wat ik wil dan ben ik egoïstisch, dan voel ik me schuldig.”
De opvatting is hier in feite: Als je liefdevol bent, ben je altijd lief en aardig voor iedereen en zet je jezelf op de tweede plek.
En dat is een mythe. Dat heeft niets te maken met liefdevol zijn.
Ik hoor dit regelmatig van vrouwen die zich volledig aanpassen aan hun partner en anderen. Ze hebben het zo geleerd of aangewend:
- Vanuit hun jeugd:
Als je doet wat papa en mama willen ben je lief, dan doe je het goed. - Vanuit hun vrouw zijn:
Als vrouw heb je een verzorgende rol. - Vanuit religieuze achtergronden:
De ander komt vóór jou. Je hoort dienstbaar te zijn. - Vanuit spirituele opvattingen:
Ik wil vanuit Liefde leven, dus moet ik altijd lief, aardig en vriendelijk zijn. - Vanuit maatschappelijke bevestiging:
Zorgen voor een ander wordt gewaardeerd en je krijgt er complimenten voor.
En als je dan ineens hoort dat je grenzen mag stellen en dat je lief voor jezelf mag zijn en tijd en aandacht voor jezelf mag vragen, dan ontstaat er kortsluiting. Hoe doe ik dat dan? En dat is logisch omdat de geldende opvattingen over liefdevol zijn hiermee in tegenspraak zijn.
Maar wat klopt er dan niet aan dit verhaal?
En hoe kun je dan grenzen stellen en toch liefdevol zijn?
Gelijkwaardigheid
Wat er aan dit verhaal niet klopt is dat iedereen gelijk is aan elkaar en dat ieders wensen en behoeften even belangrijk zijn en dat het niet zo kan zijn dat jij je voortdurend aanpast aan anderen en er zelf volledig bij inschiet. Jij hebt ook je behoeften en verlangens en waarden en die zijn net zo belangrijk als die van anderen.
En dat betekent dat er overleg nodig is als wensen uiteenlopen, maar niet dat jij automatisch jouw wensen laat vallen, slikt en je aanpast. Dat betekent ook dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je aangeeft dat je het ergens niet mee eens bent of iets niet wilt doen.
En als jouw partner het niet accepteert dat jij ‘nee’ zegt of iets anders wil en jou voor de voeten gaat werpen dat je niet van hem houdt of dat je egoïstisch bent, dan ligt dat bij hem, niet bij jou.
Een ander beschuldigen omdat die niet doet wat jij wilt is uitgaan van ongelijkwaardigheid.
‘Jij hoort te doen wat ik wil en zo niet dan ben je niet okay. ‘
Dat is wel egoïsme. Daarmee belemmer je een ander om zichzelf te zijn.
Wat betekent werkelijk liefdevol zijn?
Werkelijk liefdevol zijn betekent datgene doen voor jezelf en de ander wat werkelijk behulpzaam is voor beide.
En dat kan ook betekenen stevig zijn, je waarheid vertellen, grenzen stellen, contacten verbreken.
Hoe weet je dan of wat je doet of niet doet werkelijk behulpzaam is?
Dat weet je zelf niet. Dat weet alleen degene die overzicht heeft over het grote geheel en dat is jouw Goddelijke Bron, jouw Schepper.
Contact met je Innerlijk Weten
Daarom is een belangrijke vaardigheid om te leren contact te maken met jouw Goddelijke Bron en met jouw Innerlijke Gids.
Dat leer je door regelmatige stiltemeditatie om verbinding met je Schepper te leren maken, door de signalen van je lichaam serieus te nemen en je Innerlijke Gids Systeem te leren herkennen.
Jouw lichaam vertelt jou namelijk precies of iets wel of niet voor jou klopt, of wat jij denkt waar is of niet waar voor jou.
Die signalen leren herkennen en ze opvolgen helpt je al een heel stuk verder. Hoe je Innerlijke Gids Systeem werkt kun je in dit artikel uitgebreider lezen. Leren samen te werken met jouw Goddelijke Bron kan veel twijfel en onzekerheid wegnemen.
Ken jezelf en communiceer
Daarnaast is het van belang om heel goed te weten wat jouw behoeften, verlangens en waarden zijn. Die zijn jouw richtlijn als je in gesprek gaat. Daarnaast is het eveneens van groot belang om heel goed te luisteren naar je partner en naar diens wensen en verlangens. Streef ernaar je echt in te leven in je partner en kijk vervolgens hoe je een oplossing kan vinden die beiden recht doet en waar beiden het mee eens kunnen zijn.
Soms is liefdevol zijn loslaten
Dit is niet altijd mogelijk. Als iemand heel halsstarrig is en geen overleg wil en alleen zijn zin wil doordrijven, dan kan het uiteindelijk beter zijn om het contact te verbreken. Dat is geen teken van liefdeloosheid. Dat is een teken van het zien van jouw waarde en het respecteren van het feit dat niemand het recht heeft om jouw behoeften en verlangens compleet te negeren.
Door dan afstand te nemen kan het juist voor die persoon een kans zijn tot het inzicht te komen dat dit niet de manier is waarop je in een wereld waarin iedereen gelijke waarde heeft met elkaar omgaat.
Het is een leerweg van vallen en opstaan om hierin je weg te vinden, maar het belangrijkste is dat je weet dat het belangrijk is voor jou om je behoeften, verlangens en waarden goed te kennen en liefdevol en duidelijk te communiceren naar je partner en te leren luisteren naar je Innerlijke Leiding hoe je het best in elke situatie kan reageren.