Meteen naar de inhoud

Misvattingen over emoties

Emoties Zeker als je in een relatie zit waarin je je stinkende best doet er wat van te maken en het niet lijkt te lukken, lijken je emoties je vooral in de weg te zitten.  Dat denk je tenminste. 

Je wilt je gevoelens graag onder controle hebben, want dat is de enige manier om het vol te houden.  Dus bekritiseer je jezelf en je emoties. 

Je wilt het immers goed hebben en als hij niet naar jou toekomt, zul jij naar hem moeten komen. En dus negeer je je gevoelens of keurt ze af als onjuist. Je hoopt wellicht dat je je emoties in de hand kunt houden maar dat is helaas niet zo. Ze komen en gaan naar believen.

Er zijn nogal wat misvattingen over emoties en ik zal er hieronder een paar bespreken:

Misvatting 1: Gevoelens zijn logisch

Nee, helaas, gevoelens zijn niet logisch.

Het heeft dus geen zin om ze te bekritiseren. Niet die van jezelf en ook niet die van een ander. Je emoties laten je slechts zien wat jouw waarheid is op dat moment en geven je een indicatie van een behoefte die niet is vervuld. En daar zit geen logica achter.

Misvatting 2: Er zijn goede en foute emoties

Ook dat is niet waar. Er zijn wel prettige en minder prettige emoties, maar elke emotie is een indicator die jou iets te vertellen heeft en mag er dus zijn. Gedachten als: 

“Het is onredelijk dat ik me zo voel.”

“Hoe kan hij dat nou voelen”

“Ik moet stoppen me zo te voelen want het levert me toch niets op.”

“Dat hoor ik niet te voelen,” zijn derhalve zinloos. 

Je voelt wat je voelt. 

Misvatting 3: Je kan maar één emotie tegelijk hebben.

Nee hoor, je kunt bijvoorbeeld verrast zijn omdat je partner een bloemetje voor je meeneemt en tegelijk geërgerd omdat je weet dat het een goedmakertje is voor iets wat wel meer nodig heeft dan een bloemetje. Gevoelens zijn niet zo simpel, besef dus dat woorden of gebeurtenissen meerdere emoties tegelijk kunnen oproepen.

Misvatting 4: Emoties niet laten zien is een teken van kracht

Dé grootste misvatting die er is. Door ze weg te stoppen gaan ze in jouw systeem vastzitten en groeien in kracht en gaan daardoor je handelen en denken in de toekomst bepalen. En niet op een fijne manier. 

Het getuigt juist van kracht als je je gevoelens accepteert en toelaat, erbij blijft en ze verwerkt zonder er een verhaal van te maken. Gevoelens willen gevoeld worden, daar zijn ze voor.

Als je gevoelens weggeëbd zijn, kun je daarna de oorzaak onderzoeken en uitvinden wat de emotie je heeft te zeggen. Zo ga je op een constructieve manier met je emoties om. 

Wil je leren hoe je met emoties om kan gaan in verschillende situaties? In 2 à 3 sessies kan ik je de beginselen ervan leren.
Stuur een bericht via de contactpagina en we kijken samen wat ik voor je kan doen.