“Nou heb je alweer de auto gepakt zonder even te overleggen en sta ik voor gek bij mijn klant!” Haar partner is woedend.
‘Je hoeft niet zo boos te zijn hoor, dat is toch niet nodig? Ik heb er niet bij nagedacht, dat kan gebeuren, toch?” is haar reactie.
Het maakt hem alleen maar nog bozer. Hij voelt zich niet erkend in zijn gevoel en roept, dat zij altijd alleen maar aan zichzelf denkt en nooit rekening met hem houdt. Het loopt uit op een fikse ruzie.
Ontkenning is verdediging
Ontkennen wat iemand voelt of zeggen dat iemand niet moet voelen wat hij voelt is altijd afwijzing. Iemand voelt wat iemand voelt. Zeggen dat dat onzin is of niet nodig, is in wezen een verdediging. Je trekt daarmee de aandacht weg bij jou en legt schuld neer bij je partner, die zich moet verantwoorden voor zijn gevoel.
Hoe vaak gebeurt het niet, dat je in een eerste reactie, als je partner boos is, zegt: ”Nou, je hoeft niet zo boos te zijn hoor.”
Daarmee ontken je je partner het recht op zijn emoties. Je ontneemt hem zijn recht om zijn werkelijkheid te ervaren zoals hij die ervaart.
Denk eens terug aan een keer waarop tegen jou gezegd werd dat je iets niet moest voelen of dat je reactie overtrokken was. Hoe voelde je je toen? Afgewezen? Miskend? Niet gehoord?
Hoe dan wel?
In een helende relatie streef je ernaar alle emoties van je partner die zich voordoen als gevolg van wat jij zegt of doet toe te laten, te accepteren en te erkennen en er vervolgens rustig over te praten.
Dan kan je partner zich gehoord en gezien voelen en ontstaat er een mogelijkheid om in kalm overleg nieuwe of betere afspraken te maken of samen te kijken naar welke pijn er onder de boosheid ligt.
Het vraagt wat oefening in het begin en je kunt altijd, als je per ongeluk toch weer roept dat je partner iets niet moet voelen, jezelf corrigeren en zeggen:” sorry, je mag natuurlijk voelen wat je voelt hierover.” Alles moet immers geleerd worden, nietwaar.
Maar het zal uiteindelijk jullie beiden helpen om vrijer en meer jezelf te zijn in je relatie én uiteindelijk daarbuiten.
Kun jij de emoties van je partner er laten zijn als hij boos of gekwetst is over iets wat jij hebt gedaan of gezegd?