Het antwoord is gelukkig “JA”.
Je kunt jezelf bevrijden van de gevolgen van emotionele verwaarlozing.
Emotionele verwaarlozing is een vorm van psychologische mishandeling waarbij je, meestal in je jeugd, niet de emotionele aandacht, steun, bevestiging en waardering hebt gekregen die je nodig had om je emotioneel gezond te kunnen ontwikkelen.
In mijn artikel ‘Wat is emotionele verwaarlozing en wat zijn de gevolgen‘ heb ik uitgelegd hoe je emotionele verwaarlozing kunt herkennen.
Hoe kun je nu een begin maken om dit te helen als je de kenmerken herkent?
Bewustwording
Wees je bewust van de gevolgen die emotionele verwaarlozing op jouw leven heeft. Heb je bijvoorbeeld last van codependentie, bindingsangst, verlatingsangst, relatieverslaving? Dit kan een gevolg van emotionele verwaarlozing zijn.
- Heb je moeite met het laten zien van je emoties of het onder woorden brengen van wat je voelt?
- Heb je de neiging je gevoelens weg te drinken of te eten of anderszins?
- Ben je overmatig perfectionistisch, of voel je je vaak somber, depressief, eenzaam, leeg?
- Heb je moeite met het aangeven van grenzen?
Leer begrijpen hoe dit jouw denken, voelen en handelen nu beïnvloedt.
Het is niet jouw schuld
Besef dat het niet jouw schuld is en dat je je nergens voor hoeft te schamen. Je hebt emotioneel niet gekregen wat je nodig had en niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Daar kon je niets aan doen.
Leer je emoties (her)kennen en uiten
Je kunt dit doen door regelmatig stil te staan bij wat je voelt en dit bij te houden in een dagboekje. Als je het lastig vindt om je emoties onder woorden te brengen, vergroot dan je woordenschat door bijvoorbeeld een emotiecirkel of emotielijst te gebruiken (zie foto). Oefen je in het uiten van wat je voelt met een goede vriend(in) of, als je dat prettiger vindt, met een coach of therapeut.
Heb geduld en compassie
Alle begin is moeilijk. Als je gewend bent veel kritiek op jezelf te hebben, stop daarmee en heb compassie met jezelf. Een nieuwe vaardigheid leren kost tijd. Behandel jezelf zoals je een kind zou behandelen dat iets nieuws moet leren. Wees blij met elke stap vooruit, bemoedig jezelf als het een keer niet lukt en heb compassie met jezelf.
Grenzen herkennen
Dit blijft een belangrijke. Leer waar jouw grenzen liggen, leer ‘nee’ zeggen, ken je behoeften, neem afstand als dat nodig is.
Zo bescherm je jezelf tegen nog meer emotioneel misbruik.
Het is vaak fijn dit samen met een therapeut te doen en niet helemaal in je uppie. Als je dat wilt, ben je van harte welkom