Bindingsangst en verlatingsangst zijn twee zijden van dezelfde medaille, hun oorzaak ligt beide in een onveilige hechting aan de moeder of andere verzorgers in de zeer vroege jeugd. De vorm van onveilige hechting verschilt echter.
De partner met verlatingsangst voelt zich heel onzeker en angstig en twijfelt of er wel echt van haar wordt gehouden Dit wordt veroorzaakt door een angstige hechting. Als kind kan een onveilige, angstige hechting ontstaan als je opvoeder inconsequent is in diens reacties op jou als kind. Er was een grote onzekerheid bij jou, je wist nooit waar je aan toe was.
De partner met bindingsangst heeft het gevoel niet op anderen te kunnen vertrouwen en heeft moeite emoties te tonen. Dit wordt veroorzaakt door een onveilige, vermijdende hechting. Als kind kan een onveilige vermijdende hechting ontstaan als je van je ouders te weinig of geen emotionele steun krijgt tijdens je ontdekkingsreis door de wereld. Wanneer het spannend werd of er gebeurde iets waar je bang van werd, boden je ouder(s) je geen veiligheid en troost. Daardoor ben je je emoties aan wegstoppen en ben je je vertrouwen in anderen kwijtgeraakt.
Waarom trekken bindingsangst en verlatingsangst elkaar aan?
Dit heeft te maken met de Universele Wet van oorzaak en gevolg.
Je oogst wat je zaait oftewel je trekt aan wat je uitzendt. Dat waar je bang voor bent, zal zich in je leven gaan laten zien.
Wat zend je uit als je verlatingsangst hebt?
- Angst dat je partner je gaat verlaten, je wilt voortdurend bevestiging dat hij nog van je houdt.
- Twijfel aan de betrouwbaarheid van je partner als hij niet in de buurt is.
- Onzekerheid over je eigen waarde.
- Jaloezie op contacten van je partner, zowel met vrienden als met andere mannen en vrouwen.
- Misgunnen van een eigen leven van je partner.
Wat zend je uit als je bindingsangst hebt?
- Kom niet te dichtbij.
- Ik wil mijn eigen leven leiden
- Ik neem mijn eigen beslissingen en hoef niet met jou te overleggen
- Praten over mijn gevoelens vind ik moeilijk en wil ik niet.
- Ik heb niemand nodig.
Wat gebeurt er?
Wanneer jij bang bent dat je partner je gaat verlaten en je voelt je zo onzeker dat je voortdurend bevestiging wilt hebben, dan is dat de energie die jij uitstraalt. Je gaat je daarnaar gedragen en gaat klagen, druk uitoefenen, claimen, provoceren, controleren.
Wanneer jij bang bent dat je partner te dichtbij komt en je je onafhankelijkheid kwijt raakt, ga je je daarnaar gedragen en je houdt afstand, drukt je gevoelens weg, trekt je terug, gaat uit verbinding.
Hoe werkt de Wet van zaaien en oogsten hier?
Je krijgt terug waar je bang voor bent dus heb je verlatingsangst dan zal je een partner aantrekken die die angst naar je zal spiegelen.
De kans is groot dat je een partner aantrekt met bindingsangst omdat die jouw angst zal bevestigen. Als er iets is wat iemand met bindingsangst niet wil dan is het dat er druk op hem wordt uitgeoefend en dat hij gecontroleerd wordt en gepusht. Hij zal zich dus steeds meer gaan terugtrekken.
Heb je bindingsangst dan ga je een partner aantrekken die die angst naar je zal spiegelen. De kans is groot dat je iemand met verlatingsangst gaat aantrekken want die zal jouw angst voor commitment gaan bevestigen. Als er iets is wat voor iemand met verlatingsangst belangrijk is dan is het wel dat ze je constant in de buurt wil hebben en al je gangen wil nagaan en voortdurend bevestigd wil worden dat je van haar houdt.
Dat is voor jou heel bedreigend en jouw afstand en terugtrekken zal alleen maar meer claimgedrag en klagen en zeuren tot gevolg hebben.
Waarom gebeurt dit?
Je bent hier als mens om te ontwikkelen en te leren. Alles wat je ervaart is een weerspiegeling van wat jij gelooft over jezelf, relaties, de wereld en een uitnodiging om daarnaar te kijken en te veranderen wat je niet bevalt en daardoor te groeien. Dit kan alleen door jezelf te veranderen, nooit door de ander te veranderen.
Door een partner aan te trekken die zo duidelijk laat zien dat je als verlatingsangstige te hard trekt en duwt en claimt, krijg jij de kans te zien dat het niet werkt en het tegenovergestelde effect heeft. Wanneer je dat gaat zien, kun je gaan beseffen dat een andere reactie wellicht effectiever zou kunnen zijn en kun je je eigen gedachten en ideeën gaan onderzoeken en veranderen en zo groeien naar een meer evenwichtige en liefdevollere relatie. Ditzelfde geld voor degene met bindingsangst.
Jouw relatie is een spiegel voor wat jij uitstraalt.
Als het niet klopt voor jou en je relatie is niet wat je wilt, is het meest zinvolle wat je kunt doen om je relatie te helen, in jezelf gaan kijken naar je overtuigingen en ideeën over jezelf, je partner en jullie relatie en de overtuigingen die je relatie houden zoals die is veranderen en jezelf de veiligheid gaan bieden die je vroeger hebt gemist.
Dat lukt vaak niet zonder hulp omdat het diepliggende overtuigingen zijn die je al heel lang hebt en die vaak blinde vlekken zijn geworden die je zelf niet meer kan zien.
Het is echter al een groot inzicht als je beseft dat je partner alleen maar jouw diepste angsten en overtuigingen naar je terug spiegelt en dat jij de macht hebt om daar iets aan te veranderen en dat je niet hoeft te wachten tot je partner een keer aan je behoeften tegemoet komt. De kans dat dat in deze setting gebeurt is namelijk minimaal.
Herken je je hierin en wil je een keer een gratis vrijblijvend verkennend gesprek om te kijken hoe ik je hierbij zou kunnen helpen, maak dan hier een afspraak.