Als je gevoelens niet erkend worden door je partner is dat een heel naar en eenzaam gevoel. Juist van je partner verwacht je dat die je gevoelens accepteert en er voor je is.
In moeizame relaties met veel strijd gebeurt dat niet en dat is heel pijnlijk. Je kan het gevoel krijgen dat wat jij voelt er niet toe doet en dat je je moet aanpassen en doen of er niets aan de hand is om geaccepteerd te worden. Vaak ga je ook twijfelen aan jezelf. Ligt het dan aan mij? Ben ik zo overgevoelig en moeilijk?
Over gevoelens
Je emoties en gevoelens zijn nooit goed of fout, ze zijn gewoon en hebben je iets te zeggen. Ze laten je weten wat voor jou wel en niet klopt, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Boosheid, verdriet, angst laten je iets zien wat heling nodig heeft en zorg. Ze zijn een weerspiegeling van jouw ervaringen, overtuigingen en percepties.
Niemand heeft dezelfde gevoelens bij dezelfde gebeurtenissen, omdat we allemaal onze unieke kijk op de wereld en onszelf hebben. Daarom zijn gevoelens ALTIJD geldig en is het niet juist dat bij een ander naar beneden te halen, omdat jij er anders naar kijkt. Ernaar streven de ander en zijn gevoelens te begrijpen is een waardevol basis ingrediënt van een gezonde relatie.
Opzet?
Wat goed is om te weten, is dat gevoelens niet altijd opzettelijk worden ontkend. Als je nooit hebt geleerd hoe om te gaan met emoties, dan kun je met de beste bedoelingen toch iemands gevoelens ontkennen.
Wat bijvoorbeeld veel voorkomt is dat mensen niet goed met verdriet kunnen omgaan. Proberen je op te vrolijken is dan vaak vanuit het verlangen hun eigen ongemak te laten verdwijnen.
Manipulatie
Dit komt vaak voor bij partners met narcistische trekken. Ze doen er alles aan om jou je gevoelens en ervaringen in twijfel te laten trekken om ervoor te zorgen dat de aandacht van hun eigen kleinerende of beledigende woorden wordt weggehaald en de schuld naar jou wordt geschoven. Dit doen ze bijvoorbeeld door te zeggen dat je het mis hebt, dat je overdreven reageert, dat je liegt.
Vormen van het niet erkennen van je gevoelens
- Je veroordelen om je gevoelens
“Jij bent altijd zo overgevoelig”
“Jij maakt overal een punt van” - Je gevoelens ontkennen
“Er is geen enkele reden om je zo te voelen”
“Je neemt het veel te persoonlijk op” - Je de schuld geven
“Je moet niet boos, (verdrietig of bang) zijn”
“Stop om van alles te verzinnen” - Je gevoelens bagatelliseren
“Zo erg is het toch niet?”
“Je overdrijft schromelijk” - Je gevoelens rationaliseren
“God geeft je niet meer dan je aankan”
“Het had nog veel erger kunnen zijn” - Je proberen op te vrolijken
“Kom op, kijk naar de zonzijde van het leven.”
“Kop op, het leven gaat door en er zijn nog zoveel mooie dingen.”
Dit soort reacties maken dat je de neiging krijgt om je te gaan verdedigen, terug te trekken, je partner te willen ‘slaan’ of terug kwetsen met een venijnige opmerking. Het zorgt voor verwijdering in je relatie.
Als jij dergelijke reacties van jezelf herkent, besef dat het vaak veel behulpzamer is om de gevoelens en emoties van je partner te accepteren zonder ze te willen veranderen. Als iets wat jij hebt gedaan er de reden voor is, betuig je oprechte spijt dat je iets hebt gedaan wat je partner gekwetst heeft, ongeacht of je dat wel of niet opzettelijk hebt gedaan en vraag wat je partner nodig heeft.
Ben jij zelf het slachtoffer van dergelijke ontkenningen van je gevoel? Praat erover met je partner en leg uit wat diens reactie met je doet. Als je partner stelselmatig jouw gevoelens verwerpt, vraag je dan af of dit wel de partner is die bij jou past. De kans dat je steeds verder wegraakt van jouw essentie en dat je jezelf volledig gaat verliezen is dan namelijk levensgroot aanwezig. Jij hebt altijd de keuze om dat wel of niet te accepteren.