Ik raakte mezelf helemaal kwijt in mijn relaties.
Ik paste me zodanig aan dat ik praktisch mijn partners werd.
Ik wist niet meer wie IK was, wat voor mij belangrijk was en wat ik nodig had.
Ik voelde wel dat ik gestresst, nerveus, moe en ongelukkig was.
Dit waren signalen waaraan ik kon herkennen dat ik mezelf aan het kwijtraken was.
Er zijn nog meer signalen. Ik zet ze voor je op een rijtje.
Tekenen dat je jezelf aan het kwijtraken bent
- Je past je makkelijk aan en doet dat automatisch. Je denkt er niet meer over na.
- Je verlegt voortdurend je grenzen.
- Je voelt je vaak moe en opgejaagd en gespannen in je lijf en zit niet lekker in je vel.
- Je leeft voornamelijk vanuit je hoofd en hebt weinig connectie met je intuïtie
- Je ervaart je leven als doelloos. Je vraagt je af of dit nou alles is.
- Je leeft naar de verwachtingen van anderen
- Je zoekt veel afleiding op social media of door te veel te eten, werken of sporten.
- Je weet niet goed wat er in je omgaat en je kunt er vaak niet de vinger op leggen wat er nu precies aan de hand is
- Je doet dingen die anderen voor je hebben uitgekozen zonder erbij na te denken of het wel bij jou past.
- Je waait met alle winden mee.
- Je weet niet waar je goed in bent of wat je waarden zijn.
- Je vraagt je af wie je nou eigenlijk echt bent en wat je leuk vindt. Daar heb je geen duidelijk antwoord op.
Wat kun je doen om jezelf weer te hervinden?
Het begint met het verschuiven van je aandacht voor de buitenwereld naar aandacht voor jezelf.
Ik geef je een aantal tips hoe je dat kunt doen.
Leer luisteren naar je innerlijke stem
(lees hiervoor ook het artikel over je Innerlijke Gids Systeem!)
Jouw lichaam vertelt je wat voor jou klopt en wat niet. Wanneer je weer connectie gaat maken met je lichaam en gaat voelen wat er is, zul je gaan ontdekken wat je wel en niet fijn vindt.
Volg ook de ingevingen die je krijgt. Je bent nu waarschijnlijk gewend die te negeren, maar ga ze eens volgen, je krijgt ze niet voor niets!
Ga mediteren.
Kom uit je hoofd. Je hoofd ratelt maar door en heeft je weinig zinnigs te zeggen. Leer stil te worden en te ontspannen. Als je dat moeilijk vindt, richt je op je ademhaling en volg die. Komen er gedachten langs, stel ze dan voor als wolken die voorbij drijven. Je hoeft er niets mee. In het begin kun je hier heel onrustig van worden. Daar moet je doorheen. Na verloop van tijd zal het je steeds makkelijker afgaan en de benefits wegen ruimschoots op tegen die periode van ongemak.
Beoefen mindfulness
Maak eens een wandeling waarbij je je volledige aandacht richt op wat je voelt, wat je hoort, wat je ziet. Laat je gedachten voorbij drijven en ervaar alleen maar. Als je aandachtig bent in het nu, kun je veel beter voelen hoe het met je is en ontdekken wat jij wel en niet fijn vind. Doe dit ook eens tijdens de afwas, het autorijden, het eten. In wezen kun je dit altijd doen bij alles wat je doet. Het zal je leven compleet veranderen.
Voel regelmatig hoe het met je is.
Neem regelmatig pauze om te voelen hoe het met je is. Zet eventueel ieder uur een timer. Je emoties en gevoelens leren herkennen en verwoorden kan je veel leren over wat jij wel en niet fijn vindt en wat er in je omgaat. Vind je het lastig om je emoties te herkennen en verwoorden, kijk dan even bij dit artikel over emotionele verwaarlozing. Hier vind je een lijst met verschillende emoties die jouw gevoelens kunnen beschrijven.
Ontdek je grenzen.
Onderzoek waar jouw grenzen liggen. Als jij merkt dat je iets niet fijn vindt, zoek uit waarom. Wat vind je er niet fijn aan, wat zou je in de plaats daarvan willen. Voel je je grenzen? Of geef je er een andere naam aan, bijvoorbeeld ‘Ik doe moeilijk’?
Ga jezelf oefenen in het aangeven van je grenzen. Zeg ja als je ja voelt en nee als je nee voelt.
Wat maakt je blij?
Ga een dagboekje bijhouden waarin je elke dag schrijft wat je blij heeft gemaakt. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn, dat zijn vaak de kleine dingen als een kop koffie in de zon. Doordat je weet dat je het ’s avonds op gaat schrijven, zul je er meer op gefocust raken en herontdek je wat je fijn vindt.
Ontdek jezelf en wat jij wilt
Begin eenvoudig. Welke kleding vind JIJ leuk. Welke muziek? Welke hobby lijkt je leuk?
En wat dieper: Wat zijn jouw waarden? Wat vind je echt belangrijk? Wat zou je graag willen? Waar ben je goed in? Welke kwaliteiten heb je?
Werk aan zelfliefde
Doe iedere dag iets liefs voor jezelf. Leer jezelf accepteren zoals je bent. Je bent okay met alles erop en eraan.
Stop met vergelijken
Jij bent hier om je eigen rol te vervullen die alleen jij kunt vervullen. Als je gaat leven zoals anderen willen of zoals jij denkt dat anderen willen dan doe je niet wat je hier kwam doen. Wat anderen er ook van vinden. Je kunt niet overal goed in zijn en je hoeft ook niet groots te zijn. Maar jij bent goed in dat wat jij de wereld te bieden hebt en wat alleen jij op jouw manier kan geven. Aanvaard dat en stop met je te vergelijken met wie dan ook.
Jij weet immers niet wat jouw zielsmissie hier is en wat de zielsmissie van anderen is? Iedereen is nodig op zijn eigen plek, maar dan is het wel nodig dat jij jouw plek inneemt en niet de kloon van iemand anders wordt.
Denk niet voor een ander
Als je automatisch handelt omdat je meent te weten wat een ander van je wil, stop daar dan mee. Wees jezelf, doe wat jij wilt doen en voel je je onzeker, vraag je partner wat hij ervan vindt. Dan kun je samen tot een win-win komen.
Omring je met mensen die je ondersteunen
Als je gaat veranderen zal er kritiek komen. Want ze kennen je zoals je nu bent. Zorg voor mensen om je heen die je ondersteunen. Ga ook voelen wie jou energie geeft en wie energie kost. Vraag je af in hoeverre je het contact met die laatsten nog wilt aanhouden en in welke mate.
Jouw mening doet ertoe
Wees eerlijk over wat je vindt. Jouw mening is net zo waardevol als die van een ander. Niet iedereen zal het met je eens zijn en dat is ook logisch in een wereld van tegenstellingen.
Leer omgaan met afwijzing
Niet iedereen denkt en gelooft hetzelfde. Het kan dus niet anders of er zullen mensen zijn die het niet met jou eens zijn en dat wellicht op een onaangename manier kenbaar maken. Leer daarmee omgaan. Besef dat dat nooit iets zegt over jou, maar alles over de denkwijze van de ander. Jullie hebben beiden recht op jullie mening en visie en als iemand jouw visie niet deelt dan is er slechts een verschil van opvatting. Meer is het niet. Een mooie uitspraak van Steven Covey is hier:”Let’s agree agreeably that we don’t agree.” Laten we het er op een vriendelijk manier over eens zijn dat we het niet eens zijn. Als je die houding kunt hebben, ongeacht hoe fel afwijzend de ander reageert, heb je veel gewonnen.
Vind je het fijn om hierbij een steuntje in de rug te hebben van iemand die je support en die weet waar je doorheen gaat?
Ik kan die persoon voor je zijn. Wil je kijken of er een klik is en wat voor jou nodig is?
Vraag dan een gratis verkennend gesprek aan via de contactpagina.