Meteen naar de inhoud

Bindings- en verlatingsangst: het thema is gelijk

In de kern gaan bindings- en verlatingsangst over hetzelfde thema. De angst voor afwijzing en verlating, m.a.w. het verlies van liefde. Het wordt alleen van tegenovergestelde kanten benaderd.

Geen commitment aan durven gaan

Degene met bindingsangst is zo bang dat zij verlaten zal worden of afgewezen dat zij niet eens een commitment wil aangaan. Haar overlevingsstrategie is om zich nergens aan te binden en dit voor zichzelf en anderen te verbloemen door te roepen dat haar vrijheid boven alles gaat. 

Zo snel mogelijk een commitment aan willen gaan

Degene met verlatingsangst is zo bang om afgewezen en verlaten te worden dat zij zo snel mogelijk een commitment wil van de partner en zich settelen om de kans maar zo groot mogelijk te maken dat ze niet zal worden verlaten. Ze claimt de aandacht van haar partner en doet er alles aan om voortdurend bevestiging te krijgen dat hij nog van haar houdt. 

Onevenwichtigheid

In beide gevallen is het evenwicht zoek tussen autonoom zijn en in verbinding zijn en dit leidt tot ruzies en conflicten in de relatie. Om dit evenwicht te hervinden is het belangrijk te beseffen dat de ‘schuld’ (zo je al van schuld kan spreken) niet bij de ander ligt. Jij mist het evenwicht in jezelf. 

Wat is er nodig?

Heb je last van bindingsangst dan zul je je angst voor nabijheid en intimiteit stap voor stap moeten loslaten. Heb je last van verlatingsangst dan zul je je angst om je partner vrijheid te geven stap voor stap moeten loslaten. Zo bereik je evenwicht in jezelf en dat zal een positief effect hebben op je relatie.

Ben jij nieuwsgierig of je meer neigt naar bindingsangst of naar verlatingsangst? Klik dan hier voor de test.