Meteen naar de inhoud

Ben jij bang voor afwijzing?

Als je als kind vaak bent afgestraft voor je ideeën, je gedragingen of je uiterlijk, dan kan dat tot gevolg hebben dat je je heel onzeker bent gaan voelen en dat je weinig eigenwaarde hebt. Je hebt het gevoel dat je niet zoveel waard bent en dat je elk moment kan worden afgewezen en als niet goed genoeg aan de kant gezet.

Door die onzekerheid ga je voortdurend op zoek naar bevestiging bij je partner:

  • ​​Je wilt het liefst dat  hij altijd in de buurt is en alle aandacht voor jou heeft.
  • Je wilt liever niet dat hij met vrienden uitgaat.
  • Je wilt voortdurend horen dat hij van je houdt en als dat niet gebeurt ga je piekeren of hij überhaupt nog wel om je geeft.
  • Je vraagt je regelmatig af of je wel leuk genoeg bent, aantrekkelijk genoeg, slim genoeg etc.
  • Je twijfelt regelmatig of je het wel goed hebt gedaan, het juiste hebt gezegd, correct hebt gereageerd etc.
  • Je gaat je steeds meer aanpassen aan je partner om ervoor te zorgen dat hij bij je blijft.
  • Je bent regelmatig bang dat je partner vreemd zal gaan omdat jij niet voldoet.
  • Je twijfelt over jezelf en denkt veel na over jezelf.
  • Als je partner niet snel genoeg op een appje reageert denk je meteen dat hij niet meer van je houdt of dat je iets hebt gedaan wat hij niet okay vindt.
  • Als je partner even alleen wil zijn of iets alleen wil ondernemen, voel je je meteen onzeker en denk je dat dat door jou komt en hij je niet meer leuk genoeg vindt.
  • Dit zijn allemaal tekenen dat je angst voor afwijzing hebt.

Gevolgen

Angst voor afwijzing kan je enorm in de weg zitten. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf veel te veel gaat aanpassen aan je partner of dat je je partner extreem gaat claimen en hem van zijn vrijheid berooft.

Beide hebben een nadelige invloed op je relatie en maken de kans dat je partner het uiteindelijk inderdaad niet meer zo leuk vindt met je groter. Immers, waar je bang voor bent, trek je aan. 

Als je hier een aantal punten van herkent kan er sprake zijn van codependentie of verlatingsangst. Het kan goed zijn dit met je partner te bespreken en samen te kijken hoe jullie er zo mee om kunnen gaan dat beiden zich er goed bij voelen.

Bewustwording

Jij kunt zelf ook wat doen. 
In de eerste plaats je bewust worden van de situaties en momenten waarop je angst voor afwijzing je parten gaat spelen.

Dat is niet altijd even eenvoudig omdat je je waarschijnlijk al zo lang zo gedraagt dat het voor jou heel gewoon is en je het niet eens opmerkt. Maar wellicht dat je partner jou haarfijn kan vertellen wanneer jouw angst voor afwijzing komt bovendrijven.

Nu is je partner niet altijd de aangewezen persoon om je die feedback te geven, aangezien dat nog meer onzekerheid in de hand kan werken. Het kan dus soms prettiger zijn een coach of therapeut in de arm te nemen die samen met jou kan kijken wat jouw patronen zijn.

Jij bent okay

In de tweede plaats is het belangrijk te gaan aannemen dat jij helemaal goed bent zoals je bent. Jij bent precies zoals je moet zijn, met alle ‘goede’ en ‘minder goede’ eigenschappen en gedragingen. Dat is wat jou jou maakt en dat mag je ten volle leven. Hoe meer jij jezelf kunt omarmen en liefhebben in alles, hoe minder last je zult hebben van angst voor afwijzing. Je wijst dan jezelf immers niet meer af en dat heeft een rechtstreekse positieve invloed op jouw angst voor afwijzing.

Laat die angst dus niet je relatie onder druk zetten, maar ga ermee aan de slag.