Meteen naar de inhoud

Pleisters plakken

Au, ik ben gewond, het bloed stroomt eruit. Ik dep het snel weg, ontsmet het met wat alcohol en plak er een pleister op. De wond is niet meer te zien en beschermd, dus ik hoef me nergens meer druk om te maken, het geneest vanzelf.

Ik vergeet dat ik een wond heb, tot ik me stoot, juist op die plek en man wat doet dat zeer!

Het bloed komt weer onder de pleister vandaan en ik moet het hele proces weer herhalen en een nieuwe pleister plakken.

Emotionele wonden

Ineens zie ik de gelijkenis met de emotionele wonden die ik in mijn jeugd heb opgedaan. Die wonden bestonden o.a. uit ‘Ik had er niet moeten zijn’, ‘Ik ben te veel’, ‘Ik ben niet belangrijk’, ‘Ik doe er niet toe’, ‘Als ik maar lief genoeg ben, dan gaan ze wel van me houden’ om er maar een paar te noemen.

Niet dat ik me daar destijds zo bewust van was. Vaak ontstaat die bewustwording pas op latere leeftijd. Neemt niet weg dat ze er wel waren en mijn handelen en keuzes bepaalden.

Pleisters plakken

Ik trok onbewust relaties aan die bij die wonden pasten. Ik zie dat nu als leermeesters die mij er telkens aan hielpen herinneren dat er nog iets ongenezens aanwezig was in mij.

Maar toen ik erin zat, had ik geen idee. Ik had geen stevige emotionele basis in mezelf. Ik was afhankelijk van de goedkeuring en erkenning van mijn partner en anderen om me goed te voelen. Daar deed ik alles voor.

Het waren de pleisters op de wonden die ik had opgelopen en als ik erkenning had gehad in de vorm van een vriendelijk woord, goedkeuring voor iets wat ik had gedaan, dan kon ik er weer dagen tegen en mezelf weer voorhouden dat het allemaal wel mee viel.

Totdat de oude wonden weer werden aangeraakt en de pijn opnieuw opspeelde.  Als reactie ging ik nog harder mijn best doen in de hoop dat er meer pleisters geplakt zouden worden, zodat ik de pijn van tekortschieten niet hoefde te voelen. Onder die pleisters bleef de wond echter open, hij genas niet. Al wat ik deed was zo hard mogelijk voorkomen dat ik me stootte en de wond weer zou gaan bloeden.

Genezing door erkenning

Pas toen ik me realiseerde, na keer op keer stoten tot geen enkele pleister meer voldoende was om het bloeden te stelpen, dat de wond niet zou genezen door er een pleister op te plakken, maar dat er iets anders nodig was, ben ik de weg naar binnen gegaan.

Ik ontdekte dat het weliswaar pijnlijk was om mijn gekwetste gevoelens en emoties echt te voelen, maar dat ik er niet aan ten onder ging en dat ze vanzelf minder pijnlijk werden als ik weigerde er een verhaal over mijn tekortschieten omheen te maken. Ik hoefde alleen maar toeschouwer te zijn en te voelen wat er was.

Ik ontdekte met hulp de achterliggende oorzaken waardoor ik de wond zodanig schoon kon maken dat hij kón genezen. Mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen groeiden en legden een stevige basis in mezelf. Ik leerde verantwoording nemen voor mijn gevoelens en me realiseren dat ik een keuze had in hoe te reageren op afwijzing, kritiek en aanvallen.

Werkelijk herstel

Zo kon de wond zelf herstellen en werden de stootmomenten steeds minder pijnlijk. Het is nog steeds een gevoelige plek, maar de pijn van het stoten duurt maar even meer en is met liefdevol erover wrijven zo weer weg.

Bij een lichamelijke wond geneest de huid uiteindelijk achter de pleister door de helende vermogens van het lichaam. Als de wond te diep is kan het nodig zijn om een hechting te laten zetten of als de wond gaat ontsteken om een medicijn te nemen. Maar het belangrijkste genezingsproces gebeurt door het lichaam zelf.

Bij emotionele wonden is dit evenzeer zo. Liefde, aandacht en zorg voor jezelf zijn nodig om te herstellen en als hernieuwd verder te kunnen gaan. Maar soms, als een wond te diep is of zodanig ettert, dat het je alleen niet lukt, kan het nodig zijn om een pleister te plakken of een hechting te leggen of een medicijn te gebruiken in de vorm van hulp en steun van een coach/therapeut. In de uiteindelijke genezing zal jij zelf het belangrijkste werk moeten doen, maar als het alleen niet lukt is er altijd hulp te vinden die je kan bijstaan.

Herken je dit proces en voel je dat je wel een pleister of hechting als extra bescherming kunt gebruiken, dan kun je altijd een gratis verkennend gesprek aanvragen of me een vraag stellen via de gratis hulp pagina.