Wist je dat niet durven of willen voelen een van de grootste oorzaken is van relatieleed?
Doordat je pijn wilt vermijden, reageer je niet meer vanuit jouw authentieke zelf naar je partner, maar vanuit verdediging of aanval. Want dan verleg je de aandacht naar je partner en hoef jij niet meer te voelen wat er werkelijk in jou speelt.
En dat doe je op verschillende manieren.
Bijvoorbeeld:
- Je geeft je partner de schuld.
“Als jij niet zo negatief was dan zouden we het veel leuker hebben.” - Je gedraagt je als een slachtoffer:
“Dan doe ik het zelf wel weer.” - Je bent eisend of controlerend.
“Ik wil dat je meegaat naar het festival.” - Je gedraagt je arrogant.
“Als ik het jou laat doen dan komt er toch niets van terecht.”
En zo zijn er nog veel meer manieren waarop je je kan gaan gedragen als je de pijn niet wilt voelen en ervoor wegvlucht. En zo ontstaan er patronen in jullie relatie die jullie uit elkaar drijven in plaats van met elkaar verbinden.
Durven voelen
Wanneer je durft te gaan voelen wat er in jou gebeurt als er niet aan jouw wensen, verlangens en behoeften wordt voldaan, in plaats van meteen te reageren vanuit verdediging of aanval, kun je tot verrassende ontdekkingen komen.
Je kunt gaan merken dat de emotie altijd op angst is gebaseerd, angst voor afwijzing, niet goed genoeg zijn, controleverlies. En angst is zelden een goede raadgever.
Je kunt gaan ontdekken dat de emotie alleen maar ervaren en gevoeld wil worden en daarna ook vanzelf weer verdwijnt.
Je kunt gaan merken dat je, als je niet meer bang bent voor de pijn van de emotie, je anders op je partner kunt gaan reageren. Je kunt hem op een rustige manier vertellen wat er speelt en wat je zou willen zonder te dwingen, te claimen, te beschuldigen of je op te offerenDaardoor kan er meer onderling begrip ontstaan.
Doordat jij eerlijk vanuit jouw gevoelens met je partner communiceert, kan er ruimte ontstaan voor verbinding en kan je relatie hechter worden.
En als extra pluspunt leer jij jezelf veel beter kennen omdat je emoties je altijd iets te vertellen hebben over wat er werkelijk in jou leeft en nog geheeld mag worden.