Meteen naar de inhoud

Relatieverslaafd: Deze partners trek je aan.

Als je relatieverslaafd bent trek je altijd partners aan die emotioneel niet beschikbaar zijn.
Wat moet je je daar nu bij voorstellen?

Een paar voorbeelden:

  • Je partner sluit zich af door bijv. altijd achter de computer te zitten gamen
  • Je partner heeft een psychische afwijking waardoor hij niet in staat is tot emotionele verbinding. Denk aan bepaalde vormen van autisme, depressie, narcisme, antisociale persoonlijkheidsstoornis, borderline, angststoornis, PTSS, afhankelijkheidsstoornis of een vermijdende persoonlijkheidsstoornis
  • Je bent een ‘friend with benefits’ terwijl je dat niet wilt.
  • Je partner is zo intensief met jou bezig dat het je leven beheerst.
  • Je partner is gebonden

Waarom trek je die aan?

Ik noem een aantal redenen die ermee te maken hebben.

  • De belangrijkste reden ligt in je jeugd. Als jij in je jeugd emotionele aandacht en liefde tekort bent gekomen, en daar hoef je je niet eens altijd van bewust te zijn, dan blijf je daarnaar op zoek.
  • Je voelt een sterk verlangen naar verbinding en zoekt dit in personen voor wie je kunt zorgen en die je liefde kunt geven.
  • Dit wil je in de hoop dat de ander zal veranderen en jou in ruil die liefde en aandacht zal teruggeven. In feite zet je het patroon voort dat je als kind had. Als je maar lief en zorgzaam genoeg bent hoop je dat die ander dat zal zien en zijn houding zal veranderen en jou zal zien staan.
  • Je accepteert dat je liefdeloos, respectloos wordt behandeld, omdat je dat gewend bent. Ondanks dat dat gebeurt, blijf je in de relatie en kun je hem niet loslaten.
  • Je blijft hopen dat het wel een keer beter wordt zoals je dat als kind diep in jezelf ook bleef hopen.

Hoe werkt dat dan?

Het is een Universele Wetmatigheid dat je aantrekt wat je uitstraalt. Als je gewend bent dat er geen emotionele aandacht is voor jou en dat je heel erg je best moet doen om een beetje aandacht te krijgen, is dat wat jij gelooft over relaties en wat jij energetisch uitstraalt. 

Je gaat daarom ook die relaties aantrekken die jou daarin zullen bevestigen. Je voelt je daar toch op de een of andere manier comfortabel in omdat het is wat je kent. 

In feite ben je niet zozeer relatieverslaafd, want vaak is er geen sprake van een echte relatie, als wel ‘valse hoop verslaafd’. Je blijft maar geloven dat het beter zal worden. En dat wordt het niet.

Maar er is wel hoop!

Als jij die oude pijn gaat doorvoelen en helen en jezelf gaat geven wat je als kind tekort bent gekomen dan zal er wel degelijk iets kunnen veranderen. Jij zult sterker worden, jezelf meer gaan waarderen en liefde en aandacht geven. En vanuit die eigenwaarde kun je authentiekere keuzes gaan maken en ervoor kiezen dit soort relaties niet meer aan te gaan.

Het is heel lastig om zelf los te komen van een relatieverslaving. Als je hebt ontdekt dat jij vastzit in een relatie waarvan je weet dat die je meer pijn en verdriet oplevert dan geluk en plezier, gun het jezelf dan om hulp te vragen. Het wordt namelijk nooit beter, alleen maar slechter en moeizamer. Ik spreek uit ervaring. Zoek een coach/therapeut bij wie je je veilig voelt en die begrijpt waar je doorheen gaat.
Wil je kijken of ik dat voor je kan zijn, maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende verkenningsgesprek via de contactpagina
.