Heb jij vaak kritiek op jezelf?
Haal je jezelf vaak naar beneden?
Waar komt dat door?
Dit heeft vaak te maken met gebeurtenissen in je jeugd, waardoor je bent gaan geloven dat je niet goed genoeg bent, dik bent, lelijk bent, geen liefde waard bent. Als bijvoorbeeld je ouders je op welk gebied dan ook hebben afgewezen of je hebt dat zo ervaren, dan blijft dat aan je kleven. In elke situatie waarin dat gevoel weer lijkt aangeraakt te worden, komt die overtuiging weer in je op. En dat doet pijn. Ook in je relatie kan dit zijn ontstaan. Als je een partner hebt die veel kritiek op je heeft of als je een partner hebt met narcistische trekken, kun je geleidelijk aan steeds meer het gevoel krijgen niet goed genoeg te zijn.
Het bijzondere is ook, dat je daar zo op gefocust raakt, dat je opmerkingen of situaties die jouw mening weerspreken niet meer opmerkt, bagatelliseert of ontkent omdat ze niet overeenstemmen met het beeld dat jij van jezelf hebt. Zo raak je in een patroon van zelfafwijzing en zelfkritiek.
Bovendien ga je vaak de lat voor jezelf heel hoog leggen. Veel hoger dan je voor vrienden of vriendinnen doet. Omdat je al het idee hebt niet goed genoeg te zijn op bepaalde gebieden, moet je van jezelf altijd harder werken om uiteindelijk wel goed genoeg te zijn.
En… het is nooit goed genoeg. Zolang die overtuiging nog in jouw hoofd rondzweeft, zul je altijd kritiek blijven hebben en blijven streven naar nog beter en nog beter. Niet omdat anderen je niet goed genoeg vinden, maar omdat jij jezelf nooit goed genoeg zult vinden.
Het effect op je relatie(s)
Niemand is gelijk, dus ook de gevolgen voor je relatie zullen verschillend zijn voor iedereen. Maar wellicht herken je iets in de voorbeelden die ik noem.
Afhankelijk van de liefde en de erkenning van je partner.
Je zoekt bevestiging bij je partner omdat je het niet aan jezelf kan geven. Je teert als het ware op zijn complimenten. Je hebt dat in overmaat nodig omdat je moet opboksen tegen jouw eigen innerlijke overtuiging. Je hebt dus bewijs van buitenaf nodig.
Gevoelig voor afwijzing
Je hebt heel snel het gevoel dat je wordt afgewezen door je partner of je bent bang dat je zal worden afgewezen. Daardoor zul je de neiging hebben je steeds meer te gaan aanpassen en om kritiek te voorkomen. Het is zelfs mogelijk dat je juist partners aantrekt die heel kritisch zijn, zodat je jezelf kunt bevestigen dat het klopt wat je gelooft over jezelf.
Dit klinkt misschien absurd, maar lees het artikel over de Wet van Resonantie maar eens, dan wordt het je vast duidelijker.
Snel geïrriteerd
Je reageert snel geïrriteerd. Dit doe je uit verdediging. Je wilt de pijn van de afwijzing niet voelen en zodra iemand iets zegt of doet waaruit een afwijzing voor jou zou kunnen blijken, ga je direct in de aanval. Je neemt heel snel persoonlijk wat er tegen je wordt gezegd en zelfs wanneer iets niet rechtstreeks tegen jou wordt gezegd heb je de neiging het naar je toe te trekken en je aangesproken te voelen.
Jezelf willen bewijzen
Je wilt jezelf voortdurend bewijzen aan jezelf en je partner. Je doet dus je stinkende best om hem te pleasen. Want als jij hem pleast krijg je erkenning en ben je goed genoeg. Dit kan leiden tot overdreven perfectionisme. Je wilt, vooral ook aan jezelf, bewijzen dat je goed genoeg bent.
Hoe kunt je zelfafwijzing omvormen naar zelfliefde?
Het begint met herkenning en bewustwording.
Elke keer als jij iets denkt over jezelf dat jou naar beneden haalt, zul je in het gebied tussen je keel en je navel een spanning voelen, een brok in je keel, een misselijk gevoel in je maag of een knoop in je buik.
Dat betekent altijd dat wat je denkt niet waar is. Het is jouw Innerlijke Gids Systeem die dat aangeeft. (lees hier meer over je Innerlijke Gids Systeem) Je kunt die gedachten eens opschrijven voor jezelf zodat je inzicht krijgt in waar jij jezelf naar beneden haalt.
Omarm de waarheid
De waarheid over jou is dat je precies bent zoals je moet zijn en dat je helemaal okay bent. Niets van wat jou is aangepraat door anderen of door jezelf is waar. Dit is wellicht niet meteen te geloven, maar probeer open te staan voor de mogelijkheid dat het klopt. Voor jouw Goddelijke Bron van Bestaan ben jij helemaal okay, altijd. Het is de hoogste autoriteit die er is. Besluit het te omarmen en te geloven.
Wat wil je geloven?
- Bekijk voor jezelf wat je zou willen geloven in plaats van de afwijzing. En schrijf dat op. Ik zou graag willen geloven dat ik …….
Dit voelt in het begin wellicht nog niet als waar, dat vraagt oefening.
Ook hier kun je je Innerlijke Gids bij gebruiken. Als jij ontspanning voelt dan weet je dat wat je hebt bedacht klopt voor jou. - Vraag eens aan je partner en aan vrienden wat zij leuk vinden aan jou.
- Ga je aandacht eens richten op de complimenten die je krijgt. Schrijf ze op én ontvang ze door ‘dankjewel’ te zeggen in plaats van ze weg te wimpelen.
- Schrijf eens dagelijks op wat je allemaal goed hebt gedaan. Er is elke dag wel wat te vinden, al is het maar dat je uit bed bent gekomen.
- Ga eens na welke goede eigenschappen je hebt en sta daar eens bij stil.
- Onderbreek jezelf elke keer als je een negatieve gedachte hebt over jezelf en vraag hulp aan degene die weet wie jij bent, jouw Goddelijke Bron van Bestaan. Elke keer wanneer je merkt dat je weer negatief denkt over jezelf, STOP jezelf en geef je gedachten bewust aan jouw Bron en vraag om de waarheid over jou weer in je herinnering te brengen.
Het heeft mij enorm geholpen om steeds het weten dat ik echt helemaal okay ben weer in herinnering te brengen en de rust te voelen van geliefd zijn als wie ik ben.
Wil je leren je Innerlijke Gids Systeem te gebruiken of hoe je die connectie met jouw Bron maakt?
In 5 of 10 sessies leer ik je de basis. In een gratis verkenningsgesprek overleggen we samen wat je behoefte is en hoeveel sessies daarvoor nodig zijn. Kijk bij coaching wat de mogelijkheden zijn.