Schuldig tot het tegendeel bewezen is
“Ik vind het heel vervelend als hij in zo’n rotbui is of als ik merk dat er iets is en hij helemaal in zichzelf zit. Dan wil hij niet praten en dan heb ik altijd het gevoel dat het aan mij ligt, want anders zou hij toch wel zeggen wat er is? Ik word er bloednerveus van. En als ik dan vraag wat er is, dan zegt hij altijd: “Niks, laat me nou maar.” Nou dan moet je net mij hebben, dat maakt het alleen maar erger. Dan loop ik de hele tijd spitsroeden om hem maar niet tegen de haren in te strijken en dan doe ik van alles om het hem naar de zin te maken, zodat hij zich beter gaat voelen. Ik wou dat hij eens gewoon communiceerde, die onzekerheid maakt me gek.”
Is het waar?
Wanneer we hier samen naar kijken blijkt dat het een stressvolle tijd is voor haar man, want zijn baan staat op de schop. Het is een kat en muis spelletje op zijn werk en dat kost hem veel stress. Daar zit dus zijn probleem en niet bij haar.
Het is altijd mijn schuld
Haar reactie is echter kenmerkend voor een codependent. Meteen aannemen dat het jouw schuld is als je man zich ongelukkig voelt en alle andere opties uitsluiten. Want jij bent immers niet goed genoeg en ook nog eens verantwoordelijk voor zijn geluk! Als hij niet gelukkig is, dan ligt het sowieso aan jou.
Vervloeien in de energie van de ander
Daar komt nog iets bij. Vrouwen die codependent gedrag vertonen, zijn vaak ook hoog gevoelig (HSP). Dat betekent dat jij de onvrede en nare gevoelens van de ander voelt alsof het je eigen gevoelens zijn. Je vervloeit als het ware met de energie van je partner. Jij hebt er dus zelf last van als hij zich niet goed voelt, want dan voel jij je meteen ook niet meer goed. Ook daarom wil je het probleem zo snel mogelijk de wereld uit hebben.
Tunnelvisie
Omdat je als codependent zo gericht bent op het geluk van je partner, en jezelf daarvoor verantwoordelijk voelt, kun je niet meer verder kijken dan dat. Je ontwikkelt een tunnelvisie.
Je eerste gedachte is standaard: ‘Het ligt aan mij’ en dat bepaalt direct je houding en manier van reageren. Je wilt eerst zekerheid hebben of je iets verkeerd hebt gedaan en wat dan en of en hoe je het weer goed kan maken.
Als uiteindelijk blijkt dat het niet jouw schuld was, kun je weer even rustig ademhalen. De volgende keer reageer je echter precies hetzelfde.
Denkfouten
Dit heeft alles te maken met twee vergissingen die je standaard maakt.
- Dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk van je partner en er dus de oorzaak van bent als hij niet gelukkig is.
- Dat jij zijn ‘ongelukkig zijn’ moet oplossen.
Anders reageren
Los van het feit dat er meer achter jouw reactie zit dan met een simpele tip is op te lossen, zou je wel het volgende kunnen overwegen.
- Laat hem zijn narigheid oplossen op zijn eigen manier. Dwing hem niet te praten en laat hem met rust als hij aangeeft dat dat is wat hij wil en laat hem weten dat je er voor hem bent als hij wil praten. Beslis dat het niet aan jou ligt zolang hij dat niet expliciet heeft gezegd.
- Vertrouw erop dat hij in staat is zijn eigen probleem op te lossen op zijn eigen manier. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om zijn probleem op te lossen.
- Wil je toch iets doen, maak contact maken het Universele Bewustzijn, God, Allah, de Bron, of hoe jij dit noemt en vraag of je partner helderheid en rust zal mogen vinden in dat wat hem nu bezwaart. En laat het daarna los.
- Laat je angst er gewoon zijn maar ga niet bedenken wat jij zou kunnen hebben gedaan om zijn narigheid te veroorzaken of wat je nu zou moeten doen om het hem comfortabel te maken. Je maakt het hem al comfortabel door hem met rust te laten.
- Leer hoe je bij je eigen energie kunt blijven. Trek je energie terug naar jezelf en weg bij hem.
Wat als dit niet lukt?
Als je merkt dat je dit allemaal niet voor elkaar krijgt en elke keer opnieuw in dit patroon schiet, dan is er meer nodig en kan het behulpzaam zijn om hulp te vragen van iemand die samen met jou kan kijken wat de onderliggende oorzaken zijn van je reactie en deze helpen helen. Het zal je veel stress en angst schelen en dat zal ook je relatie ten goede komen.
Attitudinal Healing
Is dit nog een te grote stap voor je dan kan het deelnemen aan de wekelijkse gratis online bijeenkomsten van Attitudinal Healing een prachtige en veilige eerste stap zijn. Hier oefen je in het comfortabel zijn bij ‘narigheid’ van anderen zonder iets te hoeven doen en krijg je inzicht in je eigen motieven en angsten. Klik hier als je meer wilt weten over Attitudinal Healing.
Het kan een eerste stap zijn naar verandering van jouw eigen houding..
Je bent van harte uitgenodigd!