Meteen naar de inhoud

Ik wil vrij zijn

Een relatie? Ik?
Nee, joh, dit leventje bevalt me prima, ik hou van de verovering, van het spel. No strings attached. 
Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, kan ik doen wat ik wil, niemand die aan mijn kop zeurt dat ik zijn eten nog moet maken of zijn pantoffels moet pakken of mee moet naar allerlei toestanden waar ik geen zin in heb.

Je weet toch hoe dat gaat!
Zodra je in een relatie vastzit dan ben je je vrijheid kwijt.
Dan wil hij van alles van je en dan moet je naar zijn pijpen dansen.
Totaal geen behoefte aan.
Bovendien, er zijn zoveel interessante mannen op de markt…..

En je weet het zelf, in het begin lijkt het leuk, maar als je langer bij elkaar bent komen de rot trekjes naar boven en dan is het te laat, dan zit je eraan vast.

Tegenwoordig heb ik het al direct in de gaten, waar het op zal stuklopen.
En daar heb ik geen zin meer in joh……….

Nee, mij niet gezien. Geef mij de leuke en niet te vergeten lekkere kanten maar dan heb ik het goede van twee kanten. En het houdt het leven spannend en uitdagend nietwaar?

Misschien dat latten een optie is, ooit, dan kan ik toch weg als ik wil. Maar voorlopig ben ik dik tevreden met mijn leventje zo.

Herkenbaar?

Dan is er grote kans dat je last hebt van bindingsangst.
Ergens zou je wel een intieme relatie willen, maar je hebt geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Je hebt weinig vertrouwen in jezelf als partner en in de mogelijkheid dat je een gezonde relatie kan onderhouden. De kans dat je zult falen of dat je verlaten zult worden acht je groot, dus begin je er maar niet eens aan.

Ik wil vrij zijn

Heb je bindingsangst, dan ben je je waarschijnlijk van voornoemde gevoelens niet zo bewust. Waar je je wel van bewust bent, is:  ‘IK WIL VRIJ ZIJN!’

Autonomie en onafhankelijkheid zijn heel belangrijk voor je. Emotionele verbinding vind je moeilijk, je vindt het prettiger om op niemand te rekenen en anderen niet op jou te laten rekenen.

Ook wanneer je er uiteindelijk voor hebt gekozen toch een relatie aan te gaan, houd je emotioneel afstand. Je vindt het lastig om jezelf echt te geven in je relatie. Zodra je partner te dichtbij komt, trek jij je terug.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor bindingsangst.

  • Het kan al in de vroege jeugd zijn ontstaan, doordat je ouders onvoorspelbaar en inconsequent gedrag vertoonden, waardoor je je niet veilig voelde en niet op hen kon vertrouwen.
  • Ook wanneer je ouders koel en afstandelijk waren en emotionele verbinding werd afgewezen kan dit ten grondslag liggen aan je gedrag.
  • Bindingsangst kan ook later ontstaan doordat je een onveilige of ongezonde relatie hebt gehad, je partner vreemd is gegaan, overleden is of als je een pijnlijke scheiding hebt gehad.

Al deze oorzaken kunnen je flink in je zelfvertrouwen aantasten en de angst om te falen in een relatie of afgewezen en verlaten te worden vergroten.  Als beschermingsreactie tegen de pijn van het verlaten worden, begin je er maar niet eens meer aan.

Bindingsangst gaat niet zomaar over

Het is onbewust aangeleerd gedrag waar je pas iets aan kan doen als je je ervan bewust bent. Het is dus nodig dat je de oorzaken achterhaalt en de patronen in je relaties gaat (h)erkennen. 

  • De eerste stap is dat je erkent dat het niet de behoefte aan vrijheid en autonomie is waardoor je geen werkelijke emotionele nabijheid wilt, maar dat het de angst voor nabijheid is, de angst om te falen en geen relatie in stand te kunnen houden en de angst om verlaten te worden waardoor je afstand houdt.
  • Het is raadzaam te achterhalen waar jouw bindingsangst vandaan komt, zodat je het verleden achter je kan laten en met vertrouwen in je nieuwe relatie kan stappen.
  • Het is nodig om met de onaangename angstgevoelens die bovenkomen als iemand dichtbij lijkt te komen om te leren gaan en stap voor stap meer toenadering toe te laten.
  • Het is nodig stap voor stap je zelfvertrouwen te vergroten door je te richten op wat goed is aan jezelf en je relatie.
  • Als je in een relatie bent, is het belangrijk over je angst te praten met je partner. Praat over wat je voelt, wat je nodig hebt en hoe de ander daarbij kan helpen.

Het kan heel fijn zijn dit samen te doen met een coach of therapeut die je bij al die stappen kan begeleiden en een klankbord kan zijn.

Bindingsangst betekent nooit dat je geen behoefte aan liefde en intiem, emotioneel contact hebt. Je hebt die behoefte alleen weggestopt achter de idee dat je vrijheid belangrijker is.

Laat jouw angst niet in de weg staan van een gelukkige, intieme relatie met een partner.

Herken je jezelf in dit artikel en heb je vragen of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek?
Maak een afspraak of stuur je vraag via de contactpagina.