Meteen naar de inhoud

Wat is nou weer een helende relatie?

Als subtitel onder mijn bedrijfsnaam staat “naar een liefdevolle, helende relatie met jezelf en je partner.” Nou kan ik me voorstellen, dat je je niets kunt voorstellen (leuke woordspeling toch?) bij een helende relatie. Dus leek het me een goed idee om dit wat toe te lichten.

Normaliter gaan we een relatie aan om ons compleet te voelen. Ofwel om door de ander gelukkig te worden ofwel omdat we denken de ander gelukkig te kunnen maken. In het eerste geval hoop je dat de ander jou kan helen op die punten waarin jij niet in staat bent om jezelf gelukkig te maken. In het tweede geval heb jij de wens de ander te helen omdat je gelooft dat hij dat zelf niet kan. En vaak is het een mix van beide.

Nu kan het zijn dat je gaat steigeren en roepen dat dat niet is waarom je je relatie bent aangegaan. Niet onlogisch, want wat ik beschrijf zijn vaak onbewuste motieven die ten grondslag liggen aan je keuze om met iemand in zee te gaan.

En die keuzes hebben invloed op hoe jouw relatie zich gaat ontwikkelen.

Als jij je geluk afhankelijk stelt van je partner, heb je vaak ook al in je hoofd hoe hij zich moet gedragen om jou gelukkig te kunnen maken. Doet hij dat niet, dan raak je teleurgesteld en voldoet de relatie niet aan je verwachtingen.

Andersom, als jij de ander wilt veranderen, ongeacht of je dat met de beste bedoelingen doet, zul je jezelf ook tegenkomen. De ander kan namelijk alleen zichzelf veranderen en regelmatig zie je in dergelijke relaties dat die partner dat helemaal niet wil en het wel prettig vindt dat jij de zorgende, helpende rol op je neemt.

Je kunt een relatie ook aangaan vanuit een ander uitgangspunt, namelijk dat je bij elkaar bent om elkaar te helpen te worden wie ieder wil en kan zijn. In zo’n relatie is beider uitgangspunt dat de ander zijn eigen weg moet volgen en moet doen wat hij/zij van binnenuit voelt te willen doen. En dat je elkaar daarin vrijlaat én ondersteunt.

Die ondersteuning bestaat ook daarin dat je elkaars buien en eigenaardigheden accepteert en elkaar helpt vanuit oordeelloosheid om hiermee met compassie en wederzijds begrip om te gaan en daar waar gewenst elkaar te helpen anders om te gaan met situaties en emoties.

Op die manier help je elkaar emotioneel, mentaal en spiritueel te helen.

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Daarvoor is het namelijk nodig dat je niet meer afhankelijk van elkaar bent voor je geluk. Zodra je afhankelijk bent van de ander voor je geluk, zul je eisen gaan stellen waaraan voldaan dient te worden. 

Wat er dus nodig is om dit in de praktijk te kunnen brengen is zorgen dat je het geluk in jezelf kunt vinden. Daar begint het mee. Het vraagt dus zelfonderzoek en zelfliefde.

In veel gevallen, zeker voor de vrouwen waarmee ik werk, is dat een fikse opgave.

De zelfliefde is vaak ver te zoeken en de angst om werkelijk te voelen wat er innerlijk speelt groot. Toch is dat de enige weg naar heling van jezelf en daarmee heling van je relatie.

Hoe meer je van jezelf gaat houden, hoe meer oud zeer en niet-behulpzame ideeën over jezelf en de wereld om je heen je achter je kunt laten, hoe beter je in staat zult zijn jezelf alles te geven wat je nodig hebt. Vandaaruit kun je, als kers op de taart, een werkelijk vervullende, helende relatie creëren.